tisdag 13 december 2011

lucka 13!



Ute är det mörk och kallt. Det är tidigt på morgonen. Barnen samlas spända av förväntan. Några som små lucior, med kronan på sen. Andra som tomtar med luvan djupt neddragen över öronen. De flickor som inte vill ha krona har det fina glittret och det batteridrivna tärnljuset. Sen finns det en och annan pepparkaksgumma och pepparkaksgubbe. Tyvärr alltför få stjärngossar. Jag förstår att valet är lätt mellan mjuk luva eller konstig strut på huvudet. Att sen dessutom behöva ha klänning på sig!!! Nej, då blir det tomte! Men det där tärnljuset är spännande. Man kan vifta med det, stoppa det i munnen, snurra av och på det...

Alla mammor och pappor står runt husknuten lika förväntansfulla som barnen. Fröknarna springer runt och fixar det sista. Snurra på ett ljus här. Knyta en rosett där. Trösta ett barn här och le mot föräldrar där.
 
Sen är det magi. Så fort de första tonerna av Luciasången klingar är det som om allt är lugnt. Barnen skrider högtidligt fram och sjunger med sina ljuvaste röster. Några i fröknarnas takt och några i sin egen. 
Programmet rullar på med diverse sånger, rap och ramsor. Självaste Staffan kommer på besök och det är hejsan, hoppsan, fallerallera. Allt avslutas med att barnen önska alla en god jul. Först på svenska och sen på deras alldeles egna engelska.

Stolta föräldrar! Stolta fröknar! Men framför allt, stolta barn!!

2 kommentarer: